Ο Διαιτητικός Σίδηρος

βρίσκεται στα τρόφιμα ως αιμικός ή μη αιμικός σίδηρος.

Πηγές Πρόσληψης

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, ενώ ο μη αιμικός σε όσπρια, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Κάποια τρόφιμα εμπλουτίζονται με σίδηρο, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το αλεύρι. Η βιταμίνη C είναι το πιο επιτυχημένο ενισχυτικό της απορρόφησης του σιδήρου.Οι τανίνες του τσαγιού, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και στο τυρί και η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί καθώς η πηκτίνη και το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου .

Συνιστώμενη Πρόσληψη

Ενήλικες άνδρες 8 mgr/day Ενήλικες γυναίκες 18mgr/day άνω των 50 ετών 8mgr/day Εγκυμονούσες 27mgr/day Κατά την διάρκεια θηλασμού 9mgr/day

Έλλειψη Σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται κυρίως:
  • Στα βρέφη και στα παιδιά (6μηνών έως ετών) λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του γάλακτος σε σίδηρο και του ραγδαίου ρυθμού ανάπτυξης.
  • Άτομα στο αρχικό στάδιο της εφηβείας λόγω του ραγδαίου ρυθμού ανάπτυξης
  • Στις γυναίκες κατά την περίοδο της γονιμότητας λόγω απωλειών σιδήρου κατά την έμμηνο ρύση
  • Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του αυξανόμενου όγκου αίματος, των αναγκών του εμβρύου και των απωλειών αίματος κατά τον τοκετό.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στα παιδιά χωρίς την ύπαρξη αναιμίας είναι η ωχρότητα, απάθεια, διαταραχές συμπεριφοράς, χαμηλές επιδόσεις σε μαθησιακές υποχρεώσεις και ελαττωμένη διάρκεια συγκέντρωσης. Στους ενήλικες χωρίς αναιμία εμφανίζονται μειωμένες εργασιακές επιδόσεις, μειωμένη παραγωγικότητα, εύθραυστα νύχια και ανοσολογική εξασθένιση.