Ο Διαιτητικός Σίδηρος
βρίσκεται στα τρόφιμα ως αιμικός ή μη αιμικός σίδηρος.Πηγές Πρόσληψης
Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, ενώ ο μη αιμικός σε όσπρια, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Κάποια τρόφιμα εμπλουτίζονται με σίδηρο, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το αλεύρι. Η βιταμίνη C είναι το πιο επιτυχημένο ενισχυτικό της απορρόφησης του σιδήρου.Οι τανίνες του τσαγιού, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και στο τυρί και η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί καθώς η πηκτίνη και το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου .Συνιστώμενη Πρόσληψη
Ενήλικες άνδρες 8 mgr/day Ενήλικες γυναίκες 18mgr/day άνω των 50 ετών 8mgr/day Εγκυμονούσες 27mgr/day Κατά την διάρκεια θηλασμού 9mgr/dayΈλλειψη Σιδήρου
Έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται κυρίως:- Στα βρέφη και στα παιδιά (6μηνών έως ετών) λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του γάλακτος σε σίδηρο και του ραγδαίου ρυθμού ανάπτυξης.
- Άτομα στο αρχικό στάδιο της εφηβείας λόγω του ραγδαίου ρυθμού ανάπτυξης
- Στις γυναίκες κατά την περίοδο της γονιμότητας λόγω απωλειών σιδήρου κατά την έμμηνο ρύση
- Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του αυξανόμενου όγκου αίματος, των αναγκών του εμβρύου και των απωλειών αίματος κατά τον τοκετό.