Η Ανάλυση Σύστασης Σώματος προσδιορίζει τη ποσότητα και τη αναλογία των ιστών ( λιπώδης, μυικός και οστίτης ιστός ) στο ανθρώπινο σώμα και σχετίζονται με την διατήρηση καλής υγείας και την ποιότητα ζωής.

Ζυγαριά - Λιπομετρητής Tanita BC545N2

Ζυγαριά – Λιπομετρητής Tanita

Περισσότερο από 50% του ολικού σωματικού λίπους βρίσκεται κάτω από το δέρμα και ονομάζεται υποδόριο λίπος.

Αντίστοιχα, το λίπος που βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας ονομάζεται σπλαχνικό λίπος και η συσσώρευση του έχει συνδεθεί με υπερινσουλιναιμία , αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβητική δυσλιπιδαιμία και υπέρταση.

Για το λόγο αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία κυμαινόμαστε για την αποφυγή των παραπανω κινδύνων .

ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ
ΑΝΔΡΕΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΕΛΕΙΠΟΒΑΡΗΣ <8% <20%
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 8-20% 20-33%
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ >20% >33%
Προυποθέσεις για μια σωστή λιπομέτρηση

Είναι καλό οι μετρήσεις να διεξάγονται στο ίδιο περιβάλλον και κάτω από τις ίδιες συνθήκες μέτρησης όπως η ώρα, η θερμοκρασία, η ενυδάτωση, με τα ίδια ρούχα.

  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 2 ώρες μετά),
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 4 ώρες μετά).
  • Αποφεύγουμε να κάνουμε μετρήσεις αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κατακράτηση υγρών λόγω εμμήνου ρύσεως ή λήψης φαρμάκων.
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 4 ώρες μετά),
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από έντονη άσκηση, μπάνιο ή σάουνα ή κολύμπι (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 6-8 ώρες μετά),

Αν πραγματοποιηθεί μια μέτρηση κάτω από αυτές τις συνθήκες, η υπολογιζόμενη μέτρηση του λίπους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα, διότι η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό μεταβάλλεται ανάλογα.